Historiska årsmöten & träffar
Årsmöte 2022
Det planerade årsmöte i Bondesonsällskapet den 6 februari är inställt pga rådande smittläge. Vi återkommer med nytt datum så fort det är beslutat.
Årsmöte 2021
Årets årsmöte i Bondesonsällskapet kommer inte att äga rum i februari som brukligt. På grund av pandemin flyttar vi det till sommaren och återkommer med datum så fort det är beslutat.
Bondesondagen 2020
Årets Bondesondag är inställd, även Ekomuseets dagar är inställda.
Årsmöte 2020
Söndag 9 februari kl 14 håller Bondesonsällskapet årsmöte på Katrinebergs folkhögskola.
Sägner och folktro från Bondesons Halland. Föredrag av Anna Blomster som tidigare arbetat på Sagomuseet i Ljungby. Vi bjuder på fika.
Hjärtligt välkomna!
Bondesondagen 22 september med nyutgivning av Hallings Anna
Bondesonsällskapet har gett ut ”Hallings Anna” som första gången trycktes 1883. August Bondeson (1854-1906) var författare, folklivsforskare och läkare. Han växte upp i Vessigebro där hans barndomshem Fågelboet finns kvar än i dag. Bondeson skrev en rad berättelser från folklivet, många av dem glädjer läsare än i dag, mer än hundra år senare.
Tänk att den slarvern båtsman Hallings dotter återvände till hembygden som en fin mamsell med hatt och parasoll! Hon växte upp som fattig gåspiga och drogs med när Amerikafebern nådde halländska byn Glimminge. Anna var en av de sockenbor som tog det stora steget att pröva lyckan på andra sidan Atlanten.
I ”Hallings Anna” möter vi hallänningar i en tid då emigrationen till Amerika tog fart. Boken skrevs 1883 och är en tonsäker och verklighetsnära samtidsskildring som med humor berättar om livet på landsbygden. I persongalleriet möter vi till exempel ortens högfärdige skollärare John Chronschough (uttalas Kronskog), som blev en odödlig gestalt i svensk litteraturhistoria.
”Hallings Anna” är den fjärde faksimilupplagan som Bondesonsällskapet gett ut.
På söndag 22 september kl 14-17 firas Bondesondagen på Fågelboet i Vessigebro. Bland annat blir det högläsning ur den nya boken, visning av Fågelboet och kaffeservering.
Hjärtligt välkomna!
Årsmöte 2019
Söndag 3 februari kl 14 håller Bondesonsällskapet årsmöte på Katrinebergs folkhögskola.
Presentation av august Bondesons ”Hallings Anna” som sällskapet gett ut i nytryck. Vi bjuder på fika.
Hjärtligt välkomna!
Bondesondagen 2018
Årets Bondesondag är inställd! Tyvärr har vi inga möjligheter att genomföra vår planerade Bondesondag på söndag 23 september. Vi återkommer till kommande år.
Årsmöte 2018
Söndag 4 mars kl 14 håller Bondesonsällskapet årsmöte på Sjönevads Gästis.
Margareta Strömbom berättar om Alfred Bexell, Bexellska bålastugan i Varberg och kopplingen till Artur Hazelius och August Bondeson.
Vi bjuder på fika.
Hjärtligt välkomna!
Bondesondagen 24 september 2017
På söndag 24 september arrangerar vi Bondesondagen.
Fågelboet har öppet 14-17
Kl 14 Visning av Fågelboet
Kl 15 Bengt af Klintberg med programmet “August Bondeson som sago- och visupptecknare”
Innan August Bondeson fick sitt genombrott som författare var han en av Sveriges främsta upptecknare av sagor och visor. Hans tredje sagosamling, “Historiegubbar på Dal”, är en folkloristisk klassiker. Intresset för folkdiktning väcktes när han vid Uppsala universitet kom i kontakt med de s.k. “landsmålarna”, studenter som från scenen berättade historier på dialekt, “landsmål”. Bengt af Klintberg, professor och författare till en lång rad böcker om folklig berättartradition, kommer att ge prov på halländska sagor och visor som räddats till eftervärlden av August Bondeson.
Kl 16 Sven Larsson berättar om sin nya bok om ”Ätradalen, berättelsen om ett gränsland” samt försäljning av boken.
Evenemanget är utomhus och möjlighet att köpa kaffe och hembakat. Vid regn förflyttas evenemanget till Vessige kyrka.
Ett samarbete mellan Hallands kulturhistoriska museum, Bondesonsällskapet, Ekomuseum nedre Ätradalen och Vessige-Alfshögs hembygdsförening.
Årsmöte 2017
Söndag den 5 februari kl 14 håller Bondesonsällskapet årsmöte på Katrinebergs folkhögskola.
Sällskapet på Facebook
Bondesonsällskapet finns numera även med en egen sida på facebook. Du hittar den här.
Bokpaket
Bondesondagen 2016
I ett fantastiskt höstväder genomfördes Bondesondagen på Fågelboet söndagen den 25 september. Ett femtiotal besökare mötte upp för att ta del av utbudet på Fågelboet. Där Kristina Brixson från Hallands kulturhistoriska museums visade August Bondesons barndomshem och riksspelmannen Annette Wallin och hennes far Leopold Wallin med sina fioler och sång framförde programmet ”I Augusts fotspår – Visor och låtar från Vessigetrakten”.
Bondesondagen 25 september kl 14-17
På Fågelboet kl 15 kommer riksspelman Anette Wallin och Leopold Wallin att framföra programmet ”I August fotspår!! Visor och låtar från Vessigetrakten!
Personal från Hallands kulturhistoriska museum visar Fågelboet.
Kaffeservering i trädgården.
Försäljning av nytryck av Bondesons litteratur samt andra Bondesonsouvenirer.
Ekomuseets dagar 6-7 augusti
Program på Fågelboet.
Ekomuseets dag 6 augusti kl 13-16
14.00 Margareta Tönsgård, ordförande i Ätradalens hembygdskrets berättar om verksamheten i hembygdsrörelsen som fyller 100 år i år.
14.30 Underhållning med folkmusik och dans med Falkringens folkdanslag
Program för Ekomuseets dagar
16-20 Ekomuseets jubileumsmarknad på Larsagården i Vessigebro
Fortsätt gärna firande t av ekomuseets dagar på Larsagården på kvällen (bredvid Katrinebergs Folkhögskola) i samarbete med hembygdsrörelsen. Försäljning, mat, information med anledning av att Ekomuseum nedre Ätradalen fyller 20 år.
Ekomuseets dag 7 augusti kl 13-16
14.00 Kristina Brixson berättar om Hallands kulturhistoriska museum och dess 100 år av insamling av föremål samt om August Bondesons allmogesamling.
Britt-Marie Lennartsson, bebyggelseantikvarie på Hallands kulturhistoriska museum berättar om byggnadstraditioner och bebyggelsen på Fågelboet.
Personal från Hallands kulturhistoriska museum visar Fågelboet.
Kaffeservering i trädgården.
Försäljning av nytryck av Bondesons litteratur samt andra Bondesonsouvenirer.
Årsmöte 2016
Bondesonsällskapet höll den 7 februari sitt årsmöte på Katrinebergs folkhögskola. Av sällskapets 94 medlemmar var det ett tjugotal som mötte upp. Bengt Svensson höll i ordförandeklubban och omvaldes till sällskapets ordförande. Till ordinarie styrelseledamöter omvaldes Torbjörn Johansson och Stefan Gustafsson. Till styrelsesuppleant omvaldes Kjell Leidhammar. Årsavgiften för enskild medlem fastställdes till 150 kr och för familjer 200 kr att inbetalas på bankgiro 5849-9799.
Medlemmarna bjöds på kaffe och kaka innan årsmötet avslutades med att Kristina Brixson, Hallands kulturhistoriska museum berättade om Fågelboet och August Bondesons samling. Om du söker på Bondeson på Digitalt Museum kan ni se de föremål som August Bondeson samlat in och som Kristina pratade om under årsmötet.
Vem är Chronschough idag?
Bloggaren Oskar Hagberg skrev den 9 september ett blogginlägg med rubriken ”Vem är Chronschough idag?”.
Läs inlägget här
Halländsk bokmässa
Lördag 28 november kl 10-16, Kulturhuset Komedianten, Varberg.
För andra året arrangerar Kultur i Halland regionbiblioteket tillsammans med Varbergs kommun, Halmstad kommun och Hallands författarsällskap en Halländsk bokmässa.
Under hela dagen bjuder författare, bokförlag, litterära sällskap, Teater Halland och andra organisationer på sig själva i ett omväxlande program. Besökare – barn, unga och vuxna – bjuds på uppläsningar, samtal, workshops, sång och musik, skrivande och läsning under trivsamma omständigheter i stadsbibliotekets vackra och trevliga lokaler.
Bondesonsällskapet finns på plats med information och bokbord. Kl 15.50 presenteras vi på Scenen i Stora salen.
Mer info och program hittar du här.
Bondesondagen 20 september
Fågelboet är öppet 14-17 med visningar, kaffeservering i trädgården och kl 15 är det Hallandsrelease av ”Skälmarna från Falkenberg” med ensemble från Teater Halland.
Teater Halland skriver: ”I höst släpps Vol#5 av Lyssna till Hallands Författare, ”Skälmarna från Falkenberg”. Här lyfter vi fram Carl-Johan Vallgren, Erik Lundberg, August Bondeson och Zulmir Becevic. Och det blir roligt – eller skälmskt, kan vi lova. Genom att låta skådespelarna spela in görs litteraturen tillgänglig. Materialet varvas med introduktioner. Varje ny volym släpps på Bok & Bibliotek i Göteborg, så även i år. En hallandsrelease för Volym 5 blir det söndagen den 20 september på Bondesondagen i Fågelboet, Vessigebro.”
Entré 80 kr (barn under 19 år gratis)
Hallands kulturhistoriska museum i samarbete med Bondesonsällskapet, Vessige-Alfshögs Hembygdsförening, Ekomuseum nedre Ätradalen och Teater Halland.
Årets arrangemang på Fågelboet
Ekomuseets dag 1 augusti kl 14-17
Torbjörn Johansson läser Bondesons berättelse ”De två glasarna”, visningar i Fågelboet och kaffeservering.
Ekomuseets dag 2 augusti kl 14-17
Askome spelmän underhåller med bland annat Bondesonvalsen, visningar och kaffeservering.
Bondesondagen 20 september kl 14-17
Skälmarna från Falkenberg med Teater Halland.
Vid alla arrangemang:
Personal från Hallands kulturhistoriska museum visar Fågelboet.
Försäljning av nytryck av Bondesons litteratur samt andra Bondesonsouvenirer.
Årsmöte 2015
Bondesonsällskapets årsmöte kommer att hållas på Katrinebergs folkhögskola söndagen den 1 februari kl 14. Efter årsmötesförhandlingarna kommer Maria Ehrenberg att berätta om Halländska sagor.
Om Halländska sagor
På Sagomussets blogg skriver Per Gustavsson om vår nyutgåva av Halländska sagor. Läs blogginlägget här
Halländska sagor i nytryck
Bondesonsällskapet kan nu presentera en nyutgåva av August Bondesons ”Halländska sagor, samlade bland folket och berättade på bygdemål” utgiven första och enda gången 1880. Tack vare sagorna, som är skrivna på dialekt, får vi en unik möjlighet att komma äldre tiders hallänningar inpå livet. Vi kan lyssna till hur de talade och uttryckte sig och får dela deras drömmar och vedermödor. De mustiga och livfulla historierna håller för läsning än idag.
Bondesonsällskapet ger nu ut sin tredje skrift. Efter ”Marknadsgubbar på Sjönevad” och ”Jon i Slätthult”, kan vi presentera en nyutgåva av ”Halländska sagor”. Bondesons text återges i faksimil och kompletteras med en kommentar till skriften och dess upphovsman. I texten ”August Bondeson och sagorna” sätter Maria Ehrenberg in August Bondesons sagoinsamlande och hans insamlade sagor i ett större sammanhang. Maria Ehrenberg är regionbibliotekarie i Halland och sagoforskare. Hennes avhandling behandlade Eva Wigström en skånsk sagoupptecknare samtida med Bondeson.
Halländsk bokmässa 29 november
Lördagen den 29 november kl 10-16 arrangeras för första gången Halländsk bokmässa på Halmstad stadsbibliotek. Ett fyrtiotal författare och andra litterära aktörer verksamma i Halland presenterar sin verksamhet, sina böcker och berättar om sitt skrivande. Kom och ta del av spänning och romantik, barn- och ungdomsböcker, historia, kulturhistoria med mera. Läs mer om bokmässan här.
Bondesonsällskapet kommer att finnas på plats och lanserar under dagen nyutgåvan av August Bondesons ”Halländska sagor”, som gavs ut 1880. Bondesons texter är kompletterade av en inledning skriven av regionbibliotikarie Maria Ehrenberg. Maria är även sagoforskare och har skrivit avhandling ”Sagans förvandlingar. Eva Wigström som sagosamlare och sagoförfattare”.
Arkivens dag 8 november
I samband med Arkivens dag på lördag den 8 november kl 11-14 finns Bondesonsällskapet på Falkenbergs bibliotek och säljer böcker och informerar om Bondesonsällskapet.
Läs mer om Arkivens dag i Falkenberg
Bilder från Bondesondagen
Maria Ehrenberg berättade under Bondesondagen om Halländska sagor som August Bondeson gav ut 1880. Halländska sagor kommer i nytryck under hösten med en fyllig inledning ”August Bondeson och sagorna” skriven av Maria Ehrenberg. Maria är regionbibliotikarie i Halland och sagoforskare och har skrivit en avhandling om sagoinsamlaren Eva Wigström ”Sagans förvandlingar”.
Teater Halland framträdde även de under Bondesondagen med programmet ”Musikaliska pärlor”. Scenprogrammet är sprunget ur teaterns arbete med ljudboksantologin ”Lyssna till Hallands författare” som presenterar halländska visor och texter . En av CD-skivorna kommer att ta upp visor och berättelser av August Bondeson och Carl-Johan Vallgren.
Ett fyrtiotal besökare tog del av Bondesondagen.
Annons Bondesondagen 21 september
Bondesondagen 21 september
Sparbanksdag och Kulturnatt 6 september
Lördagen den 6 september kl 10-15 arrangerar Falkenbergs Sparbank sparbanksdagen i Falkhallen i Falkenberg. Bondesonsällskapet finns på plats i en monter tillsammans med Berte Museum – Livet på landet och Den Goda Jorden.
På eftermiddagen och kvällen den 6 september är det Kulturnatt i Halmstad. På Stadsbiblioteket, vid ord och bildverksataden, kl 20 kommer Bondesonsällskapet att framföra ett program.
Ekomuseets dagar 2 och 3 augusti
Under Ekomuseets dagar håller Fågelboet öppet båda dagarna mellan kl 14 och 17.
Den 2 augusti underhåller Hallands spelmansförbund och den 3 augusti underhåller Bengt-Göte Bengtsson med ett Bondesonprogram.
Personal från Hallands kulturhistoriska museum visar Fågelboet.
Försäljning av nytryck av Bondesons litteratur samt andra Bondesonsouvenirer.
Hela programmet för Ekomuseetds dagar hittar du här.
Bidrag till Halländska sagor
Bondesonssällskapet har av Region Halland erhållit ett projektbidrag för kulturutveckling på 50 000 kr för att kunna återutge Bondesons ”Halländska sagor” utgivna 1880. Faksimilutgåvan kommer att kompletteras med en nyskriven kommentar av Maria Ehrenberg. Målet är att ”Halländska sagor ska vara klar till Bondesondagen den 21 september
Årsmöte 2014
Bondesonsällskapet höll den 2 februari sitt årsmöte på Katrinebergs folkhögskola. Av sällskapets 102 medlemmar var det 18 som mötte upp. Bengt Svensson höll i ordförandeklubban och omvaldes till sällskapets ordförande. Till ordinarie styrelseledamöter omvaldes Torbjörn Johansson och Stefan Gustafsson. Till styrelsesuppleant nyvaldes Kjell Leidhammar. Årsavgiften för enskild medlem fastställdes till 150 kr och för familjer 200 kr att inbetalas på bankgiro 5849-9799.
Medlemmarna bjöds på kaffe och kaka innan årsmötet avslutades med att Torbjörn Johansson läste Bondesons berättelse ”Mästertjuven Henrik Borg” och Bengt Svensson redogjorde för berättelsens verklighetsbakgrund utifrån Bengt-Erik Olssons bok ”En halländsk stortjuv och mästerrymmare”.
Påsklunch med halländska pärlor
Lyssna till halländska visor samtidigt som du firar in påsken med en härlig påsklunch!
Teater Hallands musikaliska ensemble bjuder på en skön blandning musik av Olof von Dalin, Sonja Åkeson, Felix Körling, Carl Johan Vallgren, August Bondeson och Alf Hambe samt kanske också några överraskningar.
TID: 17 april kl 11:30
PLATS: Kulturhus Komedianten.
PRIS: 150 kr.
Mer info här.
August Bondesons sagor
Per Gustavsson skrev i höstas ett blogginlägg ”August Bondesons sagor” på Sagomuseets Blogg.
Läs blogginlägget här
Årsmöte söndag 2 februariSöndagen den 2 februari kl 14 håller Bondesonsällskapet årsmöte på Katrinebergs Folkhögskola i blå salen.
Efter årsmötesförhandlingarna bjuds den på kaffe och kaka.
Dagen avslutas med programmet ”Mästertjuven Henrik Borg” en Bondesonberättelse och dess verklighetsbakgrund, med Torbjörn Johansson och Bengt Svensson.