Bondesonsällskapet

Styrelse

Stadgar

Aktuellt

Biografi

Tryckta verk av A.B.

Litteratur om A.B.

Fågelboet

I Bondesons landskap

Bokförsäljning

Länkar

Hem

 

Länk till Facebook

Köp Bondesonböcker

Du kan nu köpa våra nyutgivningar av August Bondesons verk.
Jon i Slätthult 60 kr(medlemspris 40 kr) + porto 12 kr
Marknadsgubbar på Sjönevad 40 kr(medlemspris 30 kr) + porto 12 kr
Betala in summan på bankgiro: 5849-9799
Glöm inte ange namn och adress samt vilka böcker ni önskar.

Bondesondagen 18 september

Ladda ned programmet här.

Jon i Slätthult i nyutgåva

I samband med Ekomuseets dagar presenterar Bondesonsällskapet en nyutgåva av Jon i Slätthult. Utgivningen sker i samarbete med Utblick Media i Halland AB. Förutom själva berättelsen, som återges i faksimil, kan vi läsa en kommentar till skriften och dess upphovsman. I texten ”Det där med kärlek går ändå snart över …” ger Kristina Brixson en inblick i forna tiders sedvänjor kring frieri och bröllop.

”Jon i Slätthult” utkom första gången 1880, men trots alla år som gått är berättelsen ett sant nöje att läsa än i dag. På köpet får vi en levande bild av livet i det gamla bondesamhället, i hjärtat av Halland, under 1800-talet.

Boken finns till försäljning på Fågelboet och Berte Museum - Livet på landet och kostar 60 kronor. För medlemmar i Bondesonsällskapet 40 kronor.

Om du sätter in 72 kr(52 kr för medlemmar) på bankgiro 5849-9799 och märkt "Jon" och meddelar namn och adress så skickar vi boken.

Ekomuseets dagar 16-17 juli

Ekomuseets dag 16 juli
Fågelboet öppet kl 14-17
Trädgårdsföreningen Uppsticklingarna medverkar med information om sin verksamhet. Visningar av Fågelboet med personal från Hallands kulturhistoriska museum. Kaffeservering i trädgården i samarbete med Vessige-Alfshögs hembygdsförening.
Kl 15.00 Trädgårdsföreläsning med trädgårdshistoriker Elisabeth Jörgensen som berättar om gamla köksväxter samt om arbetet kring återställandet av Fågelboets trädgård till 1880-tal.

Ekomuseets dag 17 juli
Fågelboet öppet kl 14-17
Visningar av Fågelboet med personal från Hallands kulturhistoriska museum. Kaffeservering i trädgården i samarbete med Vessinge-Alfshögs hembygdsförening.
Kl 14.30 August Bondeson - en hallänning värd att minnas. Bengt-Göte Bengtsson sjunger och berättar om den halländske författarens liv. Med sånger och berättelser ger han oss en bild av författaren, folklivsforskaren och läkaren. Roligt, underhållande och lärande om en av våra stora hallänningar. Som son till folkbildaren och Bondessonkännaren Frithiof Bengtsson för han nu minnet vidare.

Besök fyra författarhem i sommar

Kulturturism har blivit allt populärare och i sommar vill DELS och Parnass slå ett slag för denna trevliga form av utflykter och resor. Många författarhem och författarmiljöer är verkligen värda en "omväg". Här presenterar vi några av dem.
Bland er som besöker minst fyra av dessa författarhem lottar vi ut tre prenumerationer på Parnass för år 2012. Skicka in era entrébiljetter till Parnass, Lädersättravägen 15, 176 70 Järfälla före den 15 oktober. Märk kuvertet med "Öppna dörrar".

Halmstad stadsbiblioteket fyller 5 år 16/4

Bondesonsällskapet kommer att finnas på plats kl 14.00-17.00 i Nyhetsrummet med bokbord, bildspel och en mindre utställning. Kom gärna och hälsa på oss och handla Bondesonlitteratur.

Det blir mer om August Bondeson kl 16.00-17.00 i Elsarummet. Bengt-Göte Bengtsson framför sitt program "August Bondeson i ord och ton". Roligt, underhållande och lite lärorikt om August Bondeson.

Hela programmet hittar du här.

Paketresa i August Bondesons fotspår

Ekomuseum nedre Ätradalen har tagit fram två förslag på paketresor i ekomuseet. Den ena av dem görs på temat "I August Bondesons fotspår". Det blir besök på Fågelboet, Sjönevads gästis, slätthult, Mor Anna med mässingkrukan i Fegen och till sist Backa Loge.

Lunch samt eftermiddagskaffe 150:-/person
Övrig kostnad 4.700 kr (Lokal guide och entréer)

Gruppresebokningar görs genom Christina Andersson, 0346-613 42, 0705-84 24 20 eller unikaboxenc@gmail.com

Läs mer om paketresorna här.

Fågelboet på utställning

Bondesonsällskapets ordförande Bengt Svensson har under början av året arbetat på Falkenbergs museum med att ta fram utställningen "Skreasonens skisser. J A Holmqvist resor 1879-1915".

Holmqvist var född på Skrea strand och kom att bli teckningslärare i Göteborg. Det visade sig att Holmqvists och August Bondesons vägar korsades vid ett par tillfällen. Holmqvist målade bland annat en akvarell av Bondesons barndomshem Fågelboet i slutet av 1800-talet.

I Holmqvists dagböcker kan man läsa att de även var på gemensam fisketur till Sjönevad 1881. När de senare båda flyttat till Göteborg målade Holmqvist en oljemålning till Bondeson med motiv från Wessige. Den tavlan vet vi inte var den finns idag. Den ingår ej i samlingen som ställs ut på Falkenbergs museum, ej heller i Länsmuseet Varbergs samlingar. Är det någon som känner till en målning av J A Holmqvist med motiv från Wessige eller andra verk av honom får ni gärna höra av er.

Årsmöte 2011

Bondesonsällskapet höll den 6 februari sitt årsmöte på Sjönevads gästis. Av sällskapets 100 medlemmar var det 35 som mötte upp. Bengt Svensson höll i ordförandeklubban och omvaldes till sällskapets ordförande. Till ordinarie styrelseledamot omvaldes Kristina Brixson och nyvaldes Marianne Larsson. Till styrelsesuppleant omvaldes Lars Grimbeck. Årsavgiften för enskild medlem fastställdes till 150 kr och för familjer 200 kr att inbetalas på bankgiro 5849-9799. Styrelsen kunde rapportera att Jon i Slätthult kommer att ges ut i nytryck under året.


Petter Heldt, Teater Halland, läser ur Skollärare John Chronschoughs memoarer. Vid bordet Eva Lilja och Ulf Cronqvist. Maria Ericsson medverkade även.

Efter årsmötesförhandlingarna framförde Teater Halland ett smakprov ur Lyssna till Hallands författare del 3. August Bondeson (1854-1906) & Carl-Johan Vallgren (1964-) Skälmarna från Falkenberg, Falkenbergs kommun – ett hopp på 100 år. Medlemmarna bjöds på kaffe och kaka innan årsmötet avslutades till toner från hedersmedlemmen Leopold Wallins fiol.

Om Bondeson och Fågelboet på film

Svenska Filminstitutets filmarkiv har digitaliserats och gjorts tillgängligt på www.filmarkivet.se. Bland de filmer som är tillgängliga finns Jan Troells "Drömmar och syner vid havet" från 1963. En film om Halland, där det 14.40 in i filmen visas bilder från Fågelboet och berättas om August Bondeson. Klicka här om du vill titta på filmen.
Nyheter 2010  Äldre nyheter
E-post: Bondesonsällskapet